Rovás

Elkészült az új rovás-írásra konvertálóm próbaverziója: http://rovas.kaszazsolt.hu/

Ismert hibák, hiányosságok:

 • Csak jobbról balra írt rovásszöveget képes létrehozni
 • Nincs mentési lehetőség.

Ha valaki talál egyéb hibát/hiányosságot, írja meg egy hozzászólásban, és amint lesz rá időm kijavítom. Régebbi böngészőkkel lehetnek gondok, de Internet Explorer 6, Google Chrome, Mozilla Firefox és Opera böngészőkkel jól működik.

2011.11.11.

Mától ki lehet nyomtatni a rovásszöveget. Van rá “gomb”, de akár a böngésző Nyomtatás menüpontja is használható. (Természetesen a Nyomtatási előnézet is megfelelően működik.)

2011.11.18.

Két apró javítás:

 1. A nyomtatási előnézetben (és a nyomtatásban) megjelenő rovásszöveg betűméretét csökkentettem, így most kb. ugyanúgy jelenik meg egy álló A/4-es lapon is, mint a monitoron.
 2. Ha “rendes” ő-betű helyett hullámos õ volt a szövegben, az természetfölötti dolgokat eredményezett. 😀

2018.01.05.

Hmm, eltelt pár év a legutóbbi módosítás óta. 😀 Pár éve tárhelyet váltottam, a blogot is felfüggesztettem, és az új helyre a rovás-konvertálót elfelejtettem felrakni. Nem sokkal később kaptam egy üzenetet a Facebookon, hogy végleg megszüntettem-e. Természetesen nem, fel is töltöttem az oldalra, és azóta is meg-megemlítik, használják. 🙂

9 hozzászólás “Rovás” bejegyzéshez

  1. A rovásírásnál az sz egy egszerű függőleges vonal,és a mondatot nem írjuk visszafelé,csak a benne szereplő szavakat,a mondat megtartja eredeti felállását,csak annyi,h jobbról balra kezdjük el írni rovásírással,pl az alma nem esett messze a fájától,azt a mondat legelejétől kezdjük a rovásírásban,ugyan úgy mint a rendes magyarban,Csak jobbról balra

   1. Tisztelt József!

    “a mondatot nem írjuk visszafelé,csak a benne szereplő szavakat” – Ezzel nem értek egyet, szerintem ez nem így van. Az egész szöveget jobbról balra kell írni (vagy balról jobbra, tükrözött betűkkel).

    “A rovásírásnál az sz egy egszerű függőleges vonal” – A latin betűs írásnál a következő mondat pedig azt jelenti, amit jelent: “A program a következő két karakteres betűket ismeri: cs, gy, ly, ny, sz, ty és a zs. Ha a beírt szövegben ilyen betű szerepel, azt tedd zárójelbe! Az én nevem például így kell beírni: Ka(sz)a (Zs)olt.” Ha ezt valaki nem képes elolvasni és/vagy értelmezni…

    Azért leírom, hátha csak elkerülte a figyelmedet, végül is nem mindenki számára figyelemfelkeltő a vastag piros betűs szöveg:

    A “messze” szó “me(ssz)e” esetleg “me(sz)(sz)e” alakban írandó a rovás-konvertáló régebbi, általad is kipróbált változatában.

 1. Szia Zsolt !
  Régi mániáim egyike a rovás, mondhatni gyerekkorom óta.

  Ritkán keresem fel a honlapodat. A mai napon újra megtettem.
  Örömmel fedeztem fel a rovás-írás konvertálódat. Természetesen
  azonnal kipróbáltam.
  Nem tudom léteznek-e hasonlók, tehát nincsen összehasonlítási
  alapom. Minden esetre nekem nagyon tetszik. Használni fogom.

  Gratulálok, sok sikert a hasonló munkáidhoz.

  Üdvözlettel: Kazár József

 2. Kedves Zsolt!
  Régen használom a rovás jeleket, melyeket az Abiword szerkesztővel és a megfelelő rovás jelkészletekkel könnyedén lehet használni.
  Részemről a latin betűs szöveg konvertálását ill. a szabvány rovás szöveg ligatúrássá tételét az MS Word makróival + Abiword-be másolássa megoldottam.
  Ellenben ami részemre probléma: hogyan használjam a rovás karaktereket a net-en pl. blogokban, vagy üzenetküldőkben.
  Megjegyzem, hogy az ingyenes Keyman progival pl. devanagari, arab vagy ciril bettűkkel megoldható, csak hát ez a kis progi rovás karaktert nem tartalmaz.
  Üdvözlettel, Boldog Újesztentőt kívánva
  Pély László

 3. Tisztelt László!

  A rovás-jelek használata a weboldalakon nagyon egyszerű, mióta a böngészők támogatják a saját betűkészletek használatát.

  Keress egy betűkészletet, amit használni szeretnél, pl.: itt: http://rovas.info/index.php/hu/letoeltesek/454-fontok , töltsd le, majd ez a weboldal: http://www.fontsquirrel.com/fontface/generator átalakítja a megadott betűtűkészletet a weben is felhasználhatóvá, több eltérő böngészőhöz is (Opera, Chrome, Firefox, Internet Explorer, stb…). Itt Válaszd az Expert módot, és kissé lejjebb a “Subsetting”-nél állítsd “Custom Subsetting…”-re, mert különben kihagyja a magyar ékezetes karaktereket…

  Az eredményül kapott tömörített fájlt ki kell bontani, tartalmazza a különböző böngészőkhöz tartozó betűkészleteket, és egy példa-stíluslap fájlt.

  Így saját weboldaladon, vagy akár HTML formátumú emailban is tudod használni a rovás jelkészletet.

  Tisztelettel: Kasza Zsolt

  1. Tisztelt László!

   A fent leírtak csak saját oldalon működnek. A Facebookon szerintem ez nem lehetséges, hiszen nem tudod megváltoztatni a betűkészletet… Talán ha készítesz (készíttetsz) egy alkalmazást, akkor azon belül lehet. Esetleg a rovásszöveget egy képre írod, és azt a képet megosztod, bár ez nem az igazi…

   Tisztelettel: Kasza Zsolt – tloZ aSak

Vélemény, hozzászólás?