Gyeprács

Mi az a gyeprácskő?

A gyeprácskő (vagy más néven pázsitrácskő, esetleg gyephézagos beton térkő) arra jó, hogy legyen egy szilárd (beton) burkolat az adott udvarrészen (pl.: bejárón), ami mégis valamennyire a természetesség látszatát adja. A rácslyukakban
ki tud nőni a fű, és le tud folyni az eső meg a hólé.

Mi értelme van házilag csinálni?

A “gyári” 40x40x8-as betonelemnek 400 Ft körül van darabja; házilag elkészítve 120 FT-ból kijön. 😉

Hogyan csináljuk?

Kell hozzá egy sablon. Kétféle sablon mellett dönthetünk:

 • zárt aljú
 • alj nélküli

A zárt aljjal rendelkező sablont lehet rázóasztalon tömöríteni, viszont vagy napokig a sablonban kell hagyni a betont, vagy a kiöntésnél óvatosan kell eljárni: egy lemezt (vagy vastagabb falapot, pl.: OSB-lapot) a sablon tetejéhez kell szorítani, majd hirtelen átfordítani az egészet, és a beton meghúzásáig a lemezt alatta kell hagyni.

A nyitott, alj nélküli verziónál elég egy sima felületre leteríteni valami fóliát, rátenni a sablont, beleönteni a betont, kicsit elsimítani, majd óvatosan felfelé húzva eltávolítani a sablont, és már készülhet is a következő betonelem.

Néhány kép:

Természetesen a sablont minden öntés előtt alaposan be kell kenni valami víztaszító anyaggal, pl.: a használt étolaj ideális erre: olcsó, környezetbarát, könnyen beszerezhető.

 

57 hozzászólás “Gyeprács” bejegyzéshez

 1. Kedves Zsolt!
  Számszakilag valami nem stimmel a feltett rajzon! Ha két négyzet 4 cm (falvastagság), akkor a dugók a rajzon csak 6 cm-esek, mert 3 négyzet egy-egy oldaluk.

  És lenne még egy kérdésem. Milyen keverési arányt kell alkalmazni a beton összetevőinél, hogy kiöntés után a sablont azonnal ki lehessen húzni a friss beton megrongálódása, deformálódása nélkül? Illetve hol lehet ennek utánanézni?

  Köszönettel: Ági

 2. Kedves Ági!

  A képen nem egy méretarányos műszaki rajz, csak egy szabad kézzel lefirkált vázlat van – a négyzetrácsot csak azért követik a vonalak, mert így könnyebb “egyenes” vonalat húzni. 😉

  A betonhoz egy rész cementet és három rész sódert használtam, keverés közben folyamatosan adagolva a vizet, amíg megfelelő állagú nem lett.

  Utánna lehet nézni pl.: a Google segítségével: http://www.google.hu/search?q=beton+kever%C3%A9si+ar%C3%A1nya

  íme: http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=252 (E szerint én túl sok cementet raktam bele, viszont a beton azért szilárd lett. A kész elemek kint vannak az esőben/fagyban, jövőre kiderül, hogy hogyan bírják.)

   1. Köszönöm szépen.
    Nekünk kb 160 db gyeprács kellene.
    Akkor talán érdemesebb lenne 2-3 db sablont csinálni, hogy egy nap alatt ki tudjuk önteni?
    vagy mindenképp több nap kell hozzá? Szárítani volna elég helyünk, avval nincs probléma.

 3. Szép napot Zsolt!

  Hogy bírták a gyeprácsok a fagyokat??
  Ha némi fémmel megerősítenénk a még híg betont az öntősablonban akkor ön szerint erősebb lenne a már kész produktum??
  Vagy szükségtelen bármilyen egyéb “adalék” anyag mert így is bírja a terhelést?

  Üdv

 4. Üdv!

  Csinálnod kell egy lapot, ami rugólábakon áll (esetleg rugókra van felfüggesztve). A lap aljára egy kisebb villanymotort kell rögzíteni, ami egy nem közepén kifúrt korongot forgat. Célszerű ezt az excentrikus korongot nem közvetlenül a motor tengelyére rögzíteni, mert előbb-utóbb szétmenne a csapágyazása, azaz inkább a motor elé felfogatni (csapágyazással), és a motorról pl.: egy gumicsővel átvinni a hajtást.

  Üdv: Kasza Zsolt

 5. rázoasztal:4 láb össze hegesztve,gumi vagy rugó a lábakon,egy 4 vagy 5 mm es vaslap (50×50 v 60×60 cm) . motor:az enyém egy centrifuga motor,a tengely végén a kosártartó lemez szélére egy súlyt csavaroztam és igy rázkodott (felhegesztve a vaslap alja közepére).
  A sablon adott.
  Megfelelő nedvességű beton egy perc alatt kész az asztalon (a sablon teteje és alja nyitott).
  Foliára vagy simán az egyenes betonplatzra lerakva és lehúzva kb 50 db 2 ora alatt egyedül (keverés,rázás ,lerakás).
  3-4 nap öntözés és raklapra vagy a he0lyszinre rakhatod
  7 éve megvan pár kivételével mind ép.

 6. Szia Zsolt.
  Kérdésem a következő : miért csak 40×40-es , vagy 40×60-as méretben készül??? Esetleg a teherbírása változik , vagy csak a könnyebb kezelhetőség miatt???
  Amúgy nagyon ügyesen megoldottátok a házi sablont !!!!
  Szokták volt mondani hogy “a magyar ember találékony” ez rátok igaz !!!
  Előre is köszi a választ…
  További szép napot.
  Üdv : robi…

 7. Sziasztok!

  Mivel láthatóan sokan érdeklődnek a házi gyártású gyeprácskő iránt, ezért az egyébként korrektnek nevezhető válaszokat kiegészíteném, hogy mindenkinek sikerüljön a tökéletesség irányába elmozdulni.

  – Ha ez egy “gyári” méretű gyeprács, 8cm-es lyukkal, akkor a falvastagsága nem 4, hanem 6,1 cm. Vagy nem 8 illetve 40 cm-es jellemző méretei vannak:
  V=((40*gyök2)-4*8)/4=6,14cm

  -Az 1/3-as cement-adalékanyag keverési arány valóban erős, megfelel az 1/5-ös is. Nem ettől lesz fagyálló, hanem a víz-cement tényező és légpórus eloszlás/méret miatt. Tehát minél kevesebb vízzel kell elkészíteni, és megfelelő tömörítés esetén így lesz a legstrapabíróbb.

  -szilárdulásnak nem kell 2-3 hét! A szabvány szerinti nyomószilárdságot 28 napos korban mérik, de pakolás, lerakás már 3-4 napos korban lehetséges (sőt!!), terhelés 7-8 napos korban (szabv.szil. 50%-os olyankor-ami persze cement minőség kérdése is)

  -valaki azt írta, hogy “van hely kiszárítani”. Ne legyen! Nem szárítani kell, hanem szilárdulni hagyni, amihez legalább 7napos korig bőséges víz kell.

  -a méret azért 40*40, és 40*60, mert ez egy termék, aki kitalálta (osztrák termék)így találta ki, és a többiek a szabványosított méretet átvették, hogy könnyebben eladható (kompatibilis) legyen

  -mixerbeton, vagy sem egyre megy, az attol még nem különbözik más betonoktól, de mixerben csak megfelelő konzisztenciájú beton szállítható. Azaz öntésnél meg kell várni, hogy valamennyire megkössön, mert különben szétfolyik a sablon leemelése után. A konzisztencia erre a dologra házilag jobban beállítható!

  Üdv
  Sz

  1. Minden további nélkül öntheted a végleges helyén ha olyan sablont készítesz aminek a merevítés nem az alján hanem a tetején van, maximum 2 oldalon lehet döntött is a merevítés hogy egy-egy hosszabb és rövidebb oldalon a már kiöntött anyagot ne nyomja szét. Így szükség szerint forgatható az elhelyezéstől függően.

 8. Tisztelt Zsolt!

  Nézegettem a hozzászólásokat, megvannak a méretek az anyag összetétel arányai, de annyit szeretnék kérdezni, hogy van-e jelentősége, hogy milyen sódert használunk a nagyobb méretűt, vagy a 0.5 -öst inkább.

  Tisztelettel: András.

 9. Üdv mindenki.

  Kérdésem, hogy a sódernél hagyományosat kell használni vagy némileg kisebb szemméretű is jó hozzá.
  Szerintem a fent említett “légpórus” tényezőre való tekintettel lehetne némi vizet kispórolni belőle kisebb szemméretű sóder használatával, vagy rosszul gondolom, esetleg túl kombinálom?

Vélemény, hozzászólás?