Kút 3: Kész a tető

Ma estére sikerült megcsinálnom a kutam tetejét. Sajnos csak este nyolc utánra lett teljesen kész, így a kész kútról a fénykép “kicsit” sötétre sikerült. Majd holnap csinálok jobb képet is.

Reggel fél nyolcra mentem vért adni, kilencre már itthon voltam, aztán elmentem a tüzépre, persze nem ide a szomszéd utcában lévőhöz, mert ott faanyagot már egy ideje nem árulnak, hanem ki a vasútállomáshoz, Ványa túlsó felére. Onnan hazatoltam két négyméteres 10*5-ös pallót, (az egyiket hosszában kettévágva), ezekből lett a kút teteje.

Cseréplécek még voltak itthon kimaradva korábbról, cserepem van egy csomó, így délutánra majdnem készen is lettem, csak egy fél kúpcserép hiányzott, illetve megvolt, csak ketté kellett volna vágni. Amíg apámat vártam, átmentem Attila öcsémhez fürdőszoba-gipszkartonozásban segíteni, és közben beesteledett.

Még a kút fa-részeit le kell festeni, nem ártana valami deszka sem a cserepek széleihez, no meg van egy szép nagy öntöttvas kerekem, amiből kútkerék lesz. 😉

Szerkesztve: Új képek a fenti galériához hozzáadva.

2 hozzászólás “Kút 3: Kész a tető” bejegyzéshez

  1. BUÉK! Ez a legfontosabb! Szeretnék segítséget kérni! Két éve vásároltunk egy régi parasztházat, melyet belülről teljesen, kivülről enyhébben átgondoltunk a mai kor szellemének megfelelően, de igyekeztünk a régi formát megtartani. Tavaly nyáron szembesültem nagy örömmel azzal a ténnyel, hogy a kertünkben van egy 1847-ben ásott kút, terméskő kirakású falakkal. Szeretném visszaállítani lehetőleg a korabeli formáját, de nem tudom hogyan fogjak hozzá, hol tudok beszerezni hozzá pl. kútorsót, kútkereket, milyen fával dolgozzak, milyen méretekben gondolkodjak, stb.? Ezért szeretnék tanácsot kérni, esetleg a gyártásról pár fotót, melyet előre köszönök. Interneten már körbe néztem, de ha találtam valami szépet, az kifizethetetlen áron kínálták, vagy teljesen gagyi minőségű volt. Köszönöm szépen a segítséget előre is. Üdvözlettel: Kovács Tamás

  2. Tisztelt Tamás!

    Nemigen tudok segíteni, én egyáltalán nem értek a kutakhoz. A sajátomat azért csináltam meg, mert veszélyes volt: a kút kicsit ovális keresztmetszetű, téglával van kirakva, és a beton-kútkáva kisebb, mint a kút nyílása, így az egyik szélén elkezdett befelé omlani. A káva leemelése után óvatosan visszabontottam a felső pár sort és újraraktam; viszont körben szélesebbre ástam, így a tégla mögé beton is került vagy 20 cm vastagon. Ezen a képen jól látható, mennyivel kisebb a gyűrű mint a kút: http://kaszazsolt.hu/wp-content/gallery/kut/kut-beton-elkezdve.jpg Most laposvas peremű betonhálós megerősítést kapott, így már biztonságosan a szélére lehet állni.

    A tetőt meg kb. 3000 Ft-nyi fenyőpallóból meg némi tetőlécből barkácsoltam. Messziről elmegy. 😉 Kútkereket pár-ezer forintért lehet kapni, pl.: http://www.antikapro.hu/other-metal-antique-items/vas-kutkerek-d8400.html , de én egy régi kovácstűzhely lendkerekét fogom rátenni, ami hasonlóan néz ki, csak kicsit kisebb. (Ehhez valószínűleg újra kell csinálnom a tetőt, mert a 10 cm x 5 cm-es palló elég gyenge csak a tetőhöz is, hát még ha át is fúrom, meg rárakom a nehéz öntöttvas kereket, félek eltörik. Igencsak kettéfűrészelt akác kerítésoszlopból csinálom majd.)

Vélemény, hozzászólás?