Cseles, Az Igazság, no meg a Rukkola

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy közösségi könyvcserélő oldal: a Rukkola. Igazából még most is van, de miután elpasszoltam a fölösleges könyveimet és happoltam helyettük másikakat, már vagy fél éve be sem léptem.

Ma viszont a Facebookon közzétettek egy Rukkolás-bejegyzést, miszerint könyvborító felöltésért pontokat lehet kapni. Ezért beszkenneltem néhány Pratchett regény előlapját, kivagdostam (csak a képet ;-P), és feltöltöttem a Rukkolán. És mivel szeretem a “két legyet egy csapásra” dolgokat, mert fő a hatékonyság, így írok egy könyves blogbejegyzést is.

Minden karácsony előtt nem sokkal megjelenik magyarul két Pratchett regény, de idén csak az egyik játszódik a Korongvilágon, a másik a viktoriánus Londonban.

Az Igazság

A regény (a jól megszokott pratchetti stílusban) Szavasshy Vilmos történetét meséli el, aki véletlenül megalapítja Ankh-Morpork első újságját, miközben összetűzésbe keveredik a Városőrséggel, bérgyilkosok üldözik (akik sajnálatos módon nem tagjai az Orgyilkosok céhének) és még a Patrícius figyelmét is sikerül felkeltenie. A végén persze kiderül, hogy nem csak az az arany, ami fénylik; a népek szívesen nézegetnek vicces alakú zöldségekről készült képeket, és nem árt, ha megvan az ember krumplija.

Cseles

Terry Pratchett: Cseles

A regény egy történelmi fantasy, Londonban játszódik az 1800-as években. Cseles egy kurkász — aki London csatornáiból él. Átkutatja a mocskot, hátha megakadt valami korábban beleejtett apróság: pénz, gyűrű, stb… Egy viharos éjszakán megment egy fiatal nőt, akit verőlegények támadtak meg, ezzel teljesen megváltozik az élete.

A történet és a szereplők nagy része kitalált, de helyszínek, a körülmények és egyes személyek is valósak, jól jön ha van némi háttértudása az olvasónak Londonról (nekem nincs :-(). Pl.: Valamelyik nap néztem a TV-t, a reklámok alatt váltani szoktam más csatornákra, és a Spektrumon éppen a Világ a város alatt című sorozatnak a Londoni része ment, megpillantottam a Fleet Street utcatáblát. Ebben az utcában találkozott Cseles Sweeney Toddal, a toroknyisszantó borbéllyal. (A borbély egy kitalált karakter, de nem Pratchetté, már egy 1936-os filmben is szerepelt.)

Érdekesség, hogy a Cselesben és Az Igazságban is megemlítenek egy feltűzőt.  😉

Vélemény, hozzászólás?