Kút

Van egy régi ásott kút a kertemben, és mivel már elég rossz állapotban volt, ezért eljött az ideje a rendbehozatalának. Ez azért is időszerű volt már, mert jövőre be akarom az egész kertet vetni  krumplival, és a kútból szeretnék majd locsolni.

A legfelső téglasor már szét volt mállva , gondolom mert vizes volt mindig, és így télen szét bírt fagyni. A kútkáva régen fából volt, ezt az előző tulaj vagy 20 éve kicserélte egy a csatornázáshoz hasznát betongyűrűre. A kút téglával kirakott belseje nem szabályos kör, hanem ovális alakú, így a betongyűrű két oldala a “levegőben” lógott. A nagy súly a kút két másik oldalán némileg beomlasztotta a téglákat, úgy három sor mélységig meg volt “roggyanva”.

Még tegnap apámmal levettük a kávát, és megcsináltuk a vasalást a beton-alaphoz, így ma reggel korán nekiláthattam a rendbehozatalnak. Először körbeástam a kutat, visszabontottam a felső négy sort, ebből hármat vissza is építettem, immár függőlegesen.

Ezután körbeöntöttem a felső sor téglát betonnal, majd ráhelyeztem a vasalást, vízszintbe állítottam, a kör-ovális eltérés miatti hézagot lemezhulladékokkal betömítettem, majd szintig öntöttem betonnal és elsimítottam. Jövő hétre húz annyit a beton, hogy rá lehessen tenni a kávát. Aztán később kap egy szép cseréppel fedett tetőt is.

Pár kép:

 

Vélemény, hozzászólás?