3d nyomtatott mű-fecskefészek

Az elmúlt hetekben sok cikk jelent meg arról, hogy nagyon megfogyatkozott a hazai fecskeállomány, és emiatt rengeteg, betegséget is terjesztő rovar marad életben a természetes ellenség híján.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület cikke szerint műfecskefészkek kihelyezésével lehet segíteni a madaraknak. Egyéb módszereket is ki fogok próbálni, de először a 3d nyomtatást vetem be: nyomtatok jónéhány fecskefészket, és felcsavarozom az eresz alá.

Természeteses a Thingiverse-n van fecskefészek modell is (Én ezt kicsinek találtam, és terveztem egy kicsivel nagyobbat).

2 hozzászólás “3d nyomtatott mű-fecskefészek” bejegyzéshez

 1. Nos, néhány hiba, szerintem.

  A madáretetős megfigyelésedhez nem kell semmi extra logika, ha megnézed, azt amelyiket sűrűbben használnak, az azért van, mert a menedéket jelentő bokor ahhoz van közelebb és azon az oldalon ssűrűbb is. A madarak nem szeretnek nyílt terepen sokáig időzni úgy, hogy nem tudnak figyelni, vagy éppen szem előtt vannak a ragadozóknak, főleg a macskáknak. Ezért részesítik előnyben jobban azt az oldalt.

  A nyomihoz. Nem rossz, de ez csak egyik fecskefajtánknak jó, és ugye nem egy van. Ha azt, amit nyomtattál szeretnéd, hogy használjanak is, sokkal közelebb kell raknod a mennyezethez, mert ha megfigyelsz egy mű fészket, láthatod, hogy a mennyezet és a fészek közti peremet fel fogják rakni, össsze fogják kötni és csak egy kis nyílást hagynak. Ha ez a hézag túl nagy – nálad nagyon nagy – inkább neki sem áll, mert nagyon nagy meló lenne nekik. Ezért jobb az a fészek, amin van egy kis félkör alakú lyuk – amit akár vagy később vágsz ki, vagy eleve úgy nyomtatsz – mert ott sokkal közeleb tudood rakni a mennyezethez, akár koppra nekitolva, bár a tappasztalatai azt mutatják, hogy jobb, ha elhagysz ~20 mm-t, mert úgy is kibéleleik, összekötik sárral, betappasztják. Ha nincs hézag, nem tudják megoldani olyan jól.
  Remélem, segítettem.
  Minden jót. 😉
  Tib

Vélemény, hozzászólás?