Fóliasátor – 8 hónappal később

Tavaly nyáron, kb. 8 hónapja készült el a kis fóliasátram, lassan eljön a palántázás ideje, így szemrevételeztem, hogyan bírta a telet.

Házilag épített fóliasátor télen

Működni működik, amikor kint mínusz 2-3 fok volt, a sátorban majdnem 10°C:

Házilag épített fóliasátor téli hőmérséklet

Van bent egy 200 literes hordó, kb. félig vízzel, ennek csak a teteje fagyott be néha, a hidegebb éjszakák után. Valami magok valahogyan belekerültek a hordóba, mert van benne egy csomó apró növény:

A fél hordónyi víz a hőtehetetlenségével valamennyit segít éjjelenként fagypont fölött tartani a fóliasátor belső hőmérsékletét.

A fólia érdekes módon nem ott sérült meg, ahol a vas hozzáért (ott csak befogta a rozsda), hanem ahol ráfeszült a hegyes részektől védő slagra:

Egészen megváltozott az anyaga, porrá is lehet törni. Talán nagyon felmelegíti a Nap a sötétzöld gumicsövet, és a hő miatt megy tönkre a fólia? Vagy a meleg hatására kipárolog a csőből valami anyag, és az öregíti el? Ezt még ki kell kísérletezni, de egyelőre marad rajta így, ennél nagyobb rés is van, pl. az ajtó mellett.

Paradicsom, uborka, tök és dinnye mellett császárfával is fogok próbálkozni, és a fólasátor mellett szabadföldbe vetve is.

Folytatás itt

Vélemény, hozzászólás?