Mit adtak nekünk a rómaiak?

Persze a vízvezetéken, csatornázáson, utakon, stb…-n kívül? A génjeiket. Persze nem csak ők, hanem a szkíták, a frankok, a gallok, az ősmagyarok, stb… A MyTrueAncestry oldal, ha feltöltjük az autoszomális DNS adatainkat tartalmazó fájlt, összeveti az archaikus sírokban talált emberi maradványok DNS-ével, és megmutatja, hogy mely ősi népek mintáinak mekkora hasonlósága van a miénkhez:

mytrueancestry cart

Ez jól néz ki, de nem kényelmes feldolgozni, ezért készítettem egy weboldalt és egy Chrome bővítményt, ami táblázatban is megjeleníti ugyanezeket az adatokat:

mytrueancestry - scythians, franks, illyrians, gauls...

Ezek az adatok időnként megváltoznak, amikor új leleteknek kerülnek be az adatbázisba, vagy átsorolnak leleteket más népekhez, esetleg változtatnak az algoritmuson. Például nekem így változott az idők során:

mytrueancestry ancient result

Például ez egy ma bekerült új lelet:

scythian nograd country hungary 600 bc

Az oldal megmutatja, hogy nem csak a honfoglaló magyaroktól, hanem a sok száz, sok ezer évvel előttük itt élőktől is örököltünk. Nem csak az országot, hanem a génjeiket is.

Van egy Facebook csoport, ahol sokan megosztjuk az aktuális diagramokat/táblázatokat, és szerencsére vannak a csoportban olyanok is, akik el tudják magyarázni, hogy ezek mit is jelentenek, hogyan kell nem félreértelmezni a dolgokat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?