Fűtött palántázó házilag

Pár hete láttam Kisvakond egyik videóját, amiben épít egy főtött palántázó dobozt, kartondobozból. Megtetszett az ötlet, rákerestem, nem is drága a fűtőfólia, meg egészen biztonságosnak tűnik, úgyhogy megrendeltem a hozzávalókat, és építettem egyet.

Egy negyed négyzetméteres (25 cm x 100 cm) fűtőfóliát rendeltem, ez rákötve a 230 voltos hálózatra, maximum 38°C-ig melegszik fel. De mivel a dobozban nem kell, hogy ilyen meleg legyen, rendeltem egy mechanikus termosztátot is, amivel a levegő hőmérsékletét szabályozni tudom. Papír szerint a fűtőfólia 40 wattos lenne, de megmérve az ellenállását, 52 wattnak számoltam. (230V * 230V / 1012 Ohm) A termosztát 10 ampert bír, itt meg még 0.25 sem fog folyni rajta. A vezetékeléshez régi számítógép tápkábeleket használtam.

A doboz alja, hátulja és az oldalai polisztirol (“hungarocell”) lapokból készült, szilikonnal ragasztva. A teteje és az eleje pedig üregkamrás polikarbonátból. (Kisvakonddal ellentétben én nem raktam bele mesterséges világítást, egy világos, de fűtetlen folyosón helyeztem al az ablak előtt.)

A polisztirol lapok belső felületeire konyhai alufóliát ragasztottam, szintén szilikonnal. Ez két célt is szolgál: egyrészt visszaveri a fényt a növényekre, így több fény éri őket, mint enélkül; másrészt hőtükörként is funkcionál.

Az eleje és a teteje zsanérjait, ütközőit, beakadó-zárjait, fogantyúját 3D nyomtatóval készítettem, ugyanígy a sorkapocs (“csoki”) dobozát is. Később még két kétszintes távtartót is nyomtattam, hogy a teteje kicsit nyitva tudjon maradni a szellőzés miatt.

A termosztát 2230 Ft volt, a fűtőfólia a csatlakozókkal eggyütt 1770, a polisztirol lapok kb. 1500 Ft-ba kerültek, és egy flakon szilikon 1595 Ft, ez összesen 7095 Ft. Minden más volt itthon (ha pl.: a polikarbonátot most kellett volna megvenni, valószínűleg jó drága lett volna).

Képek vegyesen a készítés folyamatából:

És néhány videó:

Később lesz bejegyzés, hogy hogyan vált be.

Vélemény, hozzászólás?