Tizenöt napos paradicsom-palánták

Ma tizenöt naposak a paradicsom-palántáim. Nagyon szépek:

A palántákat fóliával takarom, hogy ne száradjon ki olyan hamar a föld; langyos, még az előző napon kiengedett csapvízzel locsolom.

11-én vasárnap elvetettem az első adag paprikát is, elvileg jövő hét szerdára ki kell nőniük.

6 hozzászólás “Tizenöt napos paradicsom-palánták” bejegyzéshez

 1. Szia. Nagyon tetszik az oldalad. Pont az amire vágyom, vagyis pont ugyan ezt csinálom én is a párommal. 🙂 (http://sacipeti.blogspot.com/)
  Én is ültettem paradicsomot 7.-én, de csak 16.án bújt ki. Nekem nem nő olyan gyorsan mint neked. Lehet azért mert én nem takarom le. 🙂 A paprikát is akkor ültettem el, de még sehol semmi. 🙁 Nagyon tetszett a “gumis krumpli” ötlete. Lehet hogy én is ki próbálom. Csak azt nem értem, hogy ha meg nő az első gumi akkor mit csinálsz. Rá teszed a következőt és teljesen fel töltöd?
  Nagyon tetszik a mit csinálsz. csak így tovább.

  1. Üdv!

   A paradicsom szerintem a klíma miatt nő olyan jól (22-23°C, langyos vizes locsolás, meg lehet a takarás is), sőt azt olvastam valahol, hogy nem szeretik az ingerszegény környezetet (kint fújná a szél, stb…), és lehet jót tesz nekik a napi fólia-levétel-feltevés locsoláskor. 😉

   A gumis krumplit én úgy gondolom, hogy amikor kinőtt az alsó réteg, akkor fel kell tölteni a következőt, de persze csak addig, hogy az alsó levelei kint legyenek a földből, így a végén a legalsó krumplinak jó hosszú szára lesz, a következőnek kicsit rövidebb, stb…

   Más: Látom sörkolit építesz. A képekből úgy tűnik, hogy a sörcsöveket sorba kötötted, egy hosszú csőkígyóként. Ez nagyon nem ajánlott, mert igen sok lesz a vesztesség a sok 180°-os kanyar miatt. Tag vagy a http://www.sorkollektor.hu/ oldalon? Ha nem, célszerű regisztrálni, nagyon jó ötletek vannak a hatékonyság növelésére.

   1. Már kész. Mármint a sörkolli. Csak az üveg nem került még fel. Raktam bele egy ventilátort, és egész szépen üzemel. 15 fokos levegőt szív, és 42 fokosat tol be. Bár most már le ment a nap… 🙁 A következőnél úgy akarom hogy szintén kígyó szerüen, de le akarom kerekíteni a kanyarokat, hogy akadálytalanul mehessen a levegő. Na persze bízok abban hogy az üveg sokat fog számítani…

    A krumplit ki fogom próbálni, már ki is néztem nekei a helyet a kertben.
    Nem is tudom hogy hogyan keveredtem ide hozzád… A lényeg az hogy hogyan tudom elérni a kerti dolgaidat… Hátha tudok még lopni egy pár dolgot… 🙂

    További szép estét. 🙂

 2. Szép napot, Ki bújtak a paradicsomjaim meg az uborka de olyan hosszúkásak, de sajnos nekem nincs a házban olyan ablak ahol kapnának sok fényt. vagy az nem is olyan jó mert akkor csak a fény felé nyúlik? hova tegyem, most benne vannak egy ládába nem magad az oldala az egészet folpakozam be hogy üvegházhatás legyen? jók lesznek? fog teremni rajta?

  1. Kedves Brigitta!

   A paradicsomnak sok fény kell. Felnyurgulni akkor szokott, ha nem kap elég fényt. Ez még nem katasztrófa, nagyobb edénybe ültetéskor (vagy kiültetéskor) az alsó levélig be kell temetni a szárát, és azon a részén is gyökeret növeszt. A fóliát én csak a kiszáradás ellen használtam, a fényhiányon nem segít.

Vélemény, hozzászólás?