Kerékpártúra 2013.04.20

Most másodszor mentem el a Dévaványa Felemelkedéséért Közalapítvány által szervezett „Ismerd meg városunk határát!” kerékpártúrára. Huszonegyen indultunk, többen is ismerősek voltak a tavaly nyári túráról. Mivel a sok csapadék miatt a földutak kerékpárral járhatatlanok voltak, szinte végig kövesúton haladtunk.

Először a Csík-érnél álltunk meg. Ekkor jöttem rá, hogy a Google műholdas térképén a Dévaványa körüli földeken régi kiszáradt folyónak látszó foltok igazából időszakos vízfolyások: ha sok a csapadék, ezek a mélyebb (amúgy felszántott, bevetett) részek víz alá kerülnek.

A Bereki kanális mellett húzódó út amin mentünk (pontosabban az út alatt lévő töltés) a Riheli-gát.

Az Ödögárok meglepő módon nem árok, hanem inkább domb. Kb.: 330 körül épített sáncrendszer maradványa. Most nagyon ritka védett növények élőhelye. “Belépés csak engedéllyel!”

A Kiritó mindig a Sword Art Online című japán rajzfilmet juttatja eszembe, abban Kirito a főszereplő neve. 😉

A Berettyó igencsak meg volt áradva, szinte nem is látszott a túlpartja.

Hazafelé még tettünk egy kis kitérőt a túzoktelep kilátótornyához.

A Google útvonaltervezője szerint 17,8 km volt az út a Berettyóig. 14-kor indultunk, 19 után néhány perccel értem haza. Az út itt-ott kátyús meg törmelékes volt, de aki a gyomai úthoz van szokva… 😉

Végül a képek. (Csináltam két panorámaképhez való sorozatot is, egyet a Berettyónál egyet meg a kilátóról, majd ha sok időm lesz összerakom őket.)

Egy hozzászólás “Kerékpártúra 2013.04.20” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?