Opera, ég veled!

Sok-sok éve már, hogy az Operát használom böngészésre. Az évek alatt nélkülözhetetlenné vált a beépített levelező kliens, a jelszókezelő, a gyorshívó és a szinkronizálás.

Ám változnak az idők. Az Operánál tavaly lecserélték az addig használt Presto nevű saját fejlesztésű böngészőmotorjukat a Google Chrome Blink nevű motorjára. Ez azt jelenti, hogy az Opera innentől kezdve egy módosított kinézetű Chrome.

Ez még nem lenne akkora probléma, de linux alá már lassan egy éve nem jelent meg új verzió, a legutóbbi a 12.16-os, pedig a windowsos legújabb már a 20-as verzió fölött jár.

Ráadásul a linuxos Operában lévő flash-lejátszó valamiért nem ugyanolyan jó mint ami a Chromeban van, a nagyfelbontású videók akadoznak, míg Chrome alatt nem, ezért mostanában videózásra a Chromeot használtam. És ha már úgyis fut a Chrome, néha böngészgettem is vele.

Rájöttem, hogy a Chrome nem is olyan rossz. Itt is van jelszókezelő. Szinkronizáció is. Még csak regisztrálni sem kell újra, hiszen a Google fiókomat használja. Lehet letölteni hozzá Gmail ellenőrző bővítményt. Még valami gyorshívó-utánzat is van.

Így hát tegnap letöltöttem egy kis programot ami kinyeri az Operában elmentett jelszavaimat, és áttértem a Chrome használatára. A Google elég nagy cég, és nem valószínű, hogy abbahagyja a böngészője fejlesztését. Azért persze továbbra is figyelni fogom az Operát, hátha lesz valami pozitív változás a jövőben. “Bízz Istenben, de tartsd szárazon a pukaport!” 😉

Vélemény, hozzászólás?